venoke
Logo
Tartalom
 
Tartalom
 
Egymilliárd nő felkelése

 

EGYMILLIÁRD NŐ FELKELÉSE
AZ ERŐSZAK ELLEN
2013. február 14.

Földünkön egyre inkább terjed az erőszak. A különböző országok háborús övezeteinek áldozatai gyakran ártatlan civilek, nők és gyermekek. Az erőszakos cselekedeteknek leginkább a nők az áldozatai, hiszen nem csak háború, hanem béke idején is számtalan atrocitás éri őket. A nők elleni erőszaknak évezredes hagyományai vannak. Miért?!

  • A Földön minden harmadik nőt megerőszakolnak vagy megvernek életében.
  • A nemi erőszak hosszú ideje háborús taktika konfliktusok idején vagy azt követően minden nemzetközi és nemzeti háborús zónában.
  • Az Egészségügyi Világszervezet szerint Kanadában, Izraelben, Dél-Afrikában és az Egyesült Államokban a meggyilkolt nők 40-70 százalékát partnerük öli meg. Kolumbiában minden hatodik napon öl meg egy nőt aktuális vagy korábbi partnere.
  • Becslések szerint évente 500 ezer és 2 millió közé esik azok száma, akik emberkereskedők zsákmányául esnek. Ezek az emberek prostitúcióra, kényszermunkára vagy rabszolgamunkára kényszerülnek. Ezek között a nők és lányok aránya 80 százalékos.

Sokáig a világban az a szemlélet uralkodott, hogy a háborúk elkerülhetetlenek, az erőszak az élet velejárója. Ma már egyre többen kétségbe vonják ezt. A nőket magzati koruktól sújtó hátrányos megkülönböztetés, a nők milliószámra való legyilkolása következtében pl. Indiában ma 15-20 millióval kevesebb nő él, mint férfi. A nők elleni erőszak ilyen ütemű és arányú növekedése sokmillió embert rádöbbentett arra, hogy az esztelenül terjedő erőszak az emberiség létét veszélyezteti, és arra az elhatározásra jutott, hogy az erőszakot mindenképpen meg kell fékezni.

A "1 billion rising", magyarra fordítva "Egy milliárd nő felkelése" mozgalom a Föld lányainak, asszonyainak összefogása, világméretű tüntetés az erőszak ellen egy globális tánccal:

  • Felhívás nőknek és férfiaknak, hogy ne tűrjék tovább az erőszakot
  • A szolidaritás mozgalma, amely megmutatja a nőknek, milyen hasonló küzdelmet vívnak, és milyen sokan vannak együtt
  • Annak a szemléletnek az elutasítása, hogy az asszonyok és lányok elleni erőszak gyakorlatán nem lehet változtatni
  • Új idők kezdete, új életforma megvalósítása.

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség európai ernyőszervezete, az Európai Női Lobbi (European Women's Lobby, EWL) is csatlakozott a mozgalomhoz, s Brüsszelben szervez táncos tüntetést 2013. február 14-ére. A Női Érdek és tagszervezeteinek tagjai is táncolni fognak Magyarországon.

A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület szintén csatlakozott a világméretű mozgalomhoz: 2013. február 14-én táncolni fogunk mi is. Csatlakozásra buzdítunk minden nőt és férfit, aki egyetért a céljanikkal!

A mozgalom szervezői két dalra is írtak koreográfiát:

1. Onebillionrising dal és koreográfia: Break the chain

2. EWL dal és koreográfia: Rise Up Stand Up

Mindkét koreográfiához készült magyar nyelvű oktató videó, illetve külön betanító foglalkozásokon is részt lehet venni, amelyek pontos idejét és helyszíneit a RITMUS Művészti Egyesület honlapján, illetve a Facebook-on lehet megtalálni.

A közös táncot Arany Szilvia, a VENŐKE elnöke tanítja be a RITMUS Művészti Egyesület keretében, amelynek szintén elnöke.

Felhasznált irodalom:
http://www.unis.unvienna.org/pdf/factsheets/UNiTE_TheSituation_hu.pdf

Andromeda

 vissza a címoldalra

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Közösségi modulok
 
Tartalom

Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!    *****    A Hundredmoors célja az, hogy hiánycikknek számító LGBTQ+ témákkal színesítse a magyar blogszférát.    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon,nagyon sok,asztrológiai, ezoterikus anyag valamint szoftverek találhatóak,mind Neked!    *****    A horoszkóp fontos információk összessége,rendeld meg most és 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp lesz az ajándékod!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos,hogy belenézz,ha most rendeled meg,ajándékod + 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Családi pótlék 2020 – nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás utalás dátumai 2020-ban    *****    Tibeti hangtál - csoportos hangfürdõ (Budapest, január 20.) - Szeretettel várlak! Keresd a Facebookon!